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Siger Seinen en Rob Stravers

Op www.bridgevraagbaak.nl, staan alle reeds verschenen nummers, onder BridgeService.
De Bridge Training is gratis! Alleen als je echt heel graag een bedrag wilt overmaken, mág je dat doen, naar: 

rekeningnummer 54.94.44.440, t.n.v. R.A.M. Stravers. 

Voorwaarde is wel dat je dat uitsluitend doet over het werk dat reeds is verschenen. Dat voorkomt voor mij elke vorm van verplichting.

Van dat geld ga ik aan het eind van het jaar heerlijk uit eten en bridgen met mijn vaste steunen en toeverlaten, aangevuld met enkele lezers. 
Tegen het eind van het jaar verloot ik namelijk de extra plaatsen onder degenen die een bijdrage hebben geleverd. Winst wil ik namelijk niet maken omdat ik het schrijfwerk veel te leuk vind!


	


Voor de minder ervarenen
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Tegen jouw 4(-contract start west met (H. 


Hoe probeer je dit contract binnen te slepen?

Ik geef een overpeinzing
Spel 1  Overpeinzing
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Tegen jouw 4(-contract start west met (H. 


Hoe probeer je dit contract binnen te slepen?

Je telt, omdat het een troefcontract is, eerst je mogelijke verliezers. Dat is meestal het overzichtelijks vanuit de hand met de meeste troeven.

We tellen er vijf: 

- twee in schoppen, de derde wordt opgevangen door (A;

- troefaas;

- twee in klaveren.

Vervolgens belanden we in de constructieve fase: het zoeken naar listen om het aantal verliezers te beperken. Zie je mogelijkheden? 
Spel 1  Speelplan
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( A 3 2


Tegen jouw 4(-contract start west met (H. 


Hoe probeer je dit contract binnen te slepen?

Neem de uitkomst met (A, dan (A, (2 naar (A, (8 getroefd, (3 naar (H, (9 getroefd. Na deze tweede aftroever mag je drie slagen verliezen, en dat doe je ook (. Troefaas en twee klaverenslagen. 

Als west was uitgekomen met (A en harten na, was je kansloos -2 gegaan. Want dan kun je de vier zwarte verliezers naast het afgeven van troefaas niet voorkomen.

Spel 2
Welke biedserie(s) vind je normaal ogen? Je mag méér dan één biedserie aankruizen.
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Ik geef geen overpeinzing.

Spel 2  De normale biedserie
Welke biedserie(s) vind je normaal ogen? Je mag méér dan één biedserie aankruizen.
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De enige normaal ogende biedserie is biedserie C! Oost is te zwak om meteen 2( te bieden. Omdat hij kennelijk heel kort is in de twee geboden zwarte kleuren, biedt hij zijn eigen lange hartenkleur. Met niet meer dan gewone openingskracht mag west het dan voor gezien houden.
Biedserie A is vreemd, omdat oost na wests 1( zijn hartenkleur al op 1-hoogte had kunnen noemen. Waarom toen niet en nu wél?

Biedserie B rammelt omdat west reverse biedt, een nieuwe kleur op 2-hoogte voorbij zijn openingskleur (revers); dat mag alleen met extra kracht, waardoor de situatie mancheforcing is - door de minstens 10 punten die oost met 2( belooft! De pas van west is dus beslist fout.
Biedserie D is ook supervreemd, omdat west - net zoals in biedserie B - reverse biedt. West kan dan zelfs 19 punten hebben, waardoor de situatie in ieder geval rondeforcing is. Oost móét de bieding in ieder geval nog dit rondje openhouden en iets vertellen over zijn verdeling.

Voor de meer ervarenen
Spel 1
( 4 3 2
( 4 3 2

( A H V 3 2

( 3 2

( A H 6 5

( A H V 5

( B 5 4

( 5 4

Tegen jouw 4(-contract begint west met (A, (H en de switch naar schoppen met (V.


Hoe probeer je dit contract te maken?

Ik geef voor de minder ervarenen een overpeinzing.

Spel 1  Overpeinzing

( 4 3 2
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( A H V 3 2
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( A H 6 5

( A H V 5

( B 5 4

( 5 4

Tegen jouw 4(-contract begint west met (A, (H en de switch naar schoppen met (V.


Hoe probeer je dit contract te maken?

Even roddelen…

Omdat deze overpeinzing alleen bestemd is voor de minder ervarenen, kunnen we even lekker roddelen. Neem van mij aan dat heel veel ervarenen op dit spel mooi de boot ingaan. En daarna dan jammeren omdat de ontbrekende hartens 4-2 verdeeld zaten… Ondanks dat de kans op 4-2 veel groter is dan op precies 3-3.
Want even onder ons, ook met de ontbrekende hartens 4-2 is dit een zeer kansrijk contract. Je moet er ‘alleen’ voor zorgen dat je de ‘troefcontrole’ houdt.

Wat houdt dat in?

Stel dat je met schoppen aan slag komt en achterelkaar (AHV speelt. Met de ontbrekende troeven 4-2 verdeeld, heeft oost of west dan nog één troef die hoger is dan die van jou. Je hebt dan duidelijk géén troefcontrole. 
Wanneer heb je wél troefcontrole? Als je na de eerste drie hartenslagen een hógere troef hebt dan oost of west. Voordeel is dat je dan die laatste troefkaart kunt ophalen om daarna alle ruitens af te draaien. En ik hoef je niet te vertellen welke verlieskaarten je gaat opruimen op noords twee laatste ruitenkaarten.

De vraag is nu: hoe moet je met de troefkleur omgaan om ervoor te zorgen dat jij na de eerste drie troefslagen de hoogste troefkaart hebt? Als je dat antwoord vindt, is je contract gemaakt!
Spel 1  Speelplan
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Tegen jouw 4(-contract begint west met (A, (H en (V.


Hoe probeer je dit contract te maken?

Met dit spel toets je je inzicht in een van de meest elementaire elementen van het troefcontract: de troefcontrole! Zelfs veel doorgewinterde bridgers gaan op dit onderdeel nog veel te vaak - en geheel onnodig - de boot in. 

Als je hoopte op een 3-3-verdeling van de ontbrekende troeven, en daarom na de derde slag (A, (H, en (V speelde, bewijst dat duidelijk dat je het hoofdstuk ‘troefcontrole’ (nog) niet beheerst.

De kans dat zes ontbrekende kaarten 4-2 zitten is het grootst: 48½%; de kans op 3-3 scoort beduidend lager: 35%.
Ook in dit spel zitten de ontbrekende troeven (uiteraard () 4-2. Na het slaan van (AHV heeft oost nog een troef. En daarmee is je contract meteen kansloos! Als je je vierde troef speelt, zullen OW daarna een klaverenfeestje bouwen, en als je oost zijn troef laat houden, zal deze onverlaat met groot genoegen jouw derde ruitenslag aftroeven, waarna noords resterende vrije ruitens onbereikbaar zijn.

Al dit leed voorkom je als je een speelwijze kiest waarmee je de troefcontrole houdt. En je houdt de volledige troefcontrole als je begint met het spelen van… (5! OW gun je die slag, in de wetenschap dat de volgende slag beslist voor jou zal zijn, wat OW ook terugspelen. Dán kun je alle troeven ophalen met (AHV en alle ruitens omzetten in keiharde slagen. 

En kom nu niet met het argument dat: ‘áls de troeven 3-3 zitten heb ik een top’. Want die kans is minder dan 50%, dus op den duur is dit verliezend bridge.

Spel 2
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West begint - tegen jouw 3SA - met (H, (V en (B (je dook (A twee keer).


Hoe probeer je je contract te maken?

Ik geef een overpeinzing.
Spel 2  Overpeinzing
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( A B 5 4


West begint - tegen jouw 3SA - met (H, (V en (B (je dook (A twee keer).


Hoe probeer je je contract te maken?


Acht vaste slagen telde je: (AH, (A, (AHV en (AH.

Twee kleuren zijn mooi genoeg om de negende slag te kunnen opbrengen. De schoppenkleur, als de ontbrekende schoppens 3-3 zitten, en de klaverenkleur, als de ontbrekende klaveren 3-2 zitten. 4-1 of 5-0 mag ook, maar dan moet (V sec zitten of de lange klaverenkaart bij oost.

Is het ontwikkelen van één slag onze enige zorg? Helaas niet, er kan iets heel vervelends gebeuren als west aan slag komt voordat wij onze negen slagen binnen hebben. 

Omdat we een klaverenkaart meer hebben dan schoppens, gaan we op de klaverenkleur af. Maar… dat moeten we dus zó doen, dat west de kleinst mogelijke kans krijgt om aan slag te komen. 

Verder zeg ik niets!

Spel 2  Speelplan

( A 3 2


( 3 2


( A H V 2


( H 9 3 2


( H 6 5 4


( A 5 4


( 4 3


( A B 5 4


West begint - tegen jouw 3SA - met (H, (V en (B (je dook (A twee keer).


Hoe probeer je je contract te maken?

Ook met dit spel pakken we een elementair onderwerp bij de kop: de gevaarlijke tegenstander!

In dit spel is dat west met zijn hartenkleur. Zodra west aan slag komt zal hij graag in die kleur doorgaan. Voor oost zijn we niet bang; áls oost toevallig nog een hartenkaart heeft, heeft west er ook maar vier, en drie hartenverliezers kunnen we ons veroorloven. Daar kan zelfs nog een verliezer bij. 

Natuurlijk telden we al voor onze eerste hartenduik de vaste slagen. (AH, (A, (AHV en (AH: acht!

Daar moet er nog één bij. En de enige kleur waarin die kan ontstaan is de klaverenkleur. Hoe moeten we dat varkentje wassen? 

We moeten de kans dat west aan slag komt zo klein mogelijk maken. En dat doen we door vanuit zuid (4 naar (9 te spelen! Oost mag van ons die slag maken, zelfs met (10. Als west (10 of (V bijspeelt, laten we dummy uiteraard (H leggen! En als west geen klaveren bekent, spelen we natuurlijk ook (H, om daarna veilig over oost te snijden.
Na de eerste klaverenslag slaan we (A en (H in de wetenschap dat vijf ontbrekende kaarten in twee van de drie gevallen 2-3 of 3-2 zitten.

Als west (10 legt neem je die slag over met (H. Daarna speel je naar (A. Bekent alleen oost, dan kun je daarna vanuit noord naar (B spelen. Altijd drie klaverenslagen. 
Je bent alleen kansloos als west (V10x(x) heeft.

Merk op dat de nog veel te veel voorkomende Chinese snit, het voorspelen van (B om op (V te snijden, geen slag kan opleveren. (B geef je dan altijd af, wáár (V ook zit.
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Lezers Mailen
Alvast een kaart pakken

	Ik heb gelezen of gehoord dat men de kaart die je voordat je aan de beurt bent al in je hand hebt genomen, verplicht bent die bij te spelen zonder die nog te verwisselen.

Klopt dat? Zo ja, waar kan ik dat in de spelregels vinden?


Antwoord

Zet je schrap!

We gaan naar artikel 74, Optreden en fatsoen!

	ARTIKEL 74

Optreden en fatsoen 

A. Juiste houding
1. Een speler behoort zich altijd hoffelijk te gedragen.

2. Een speler behoort zorgvuldig iedere opmerking of handeling te vermijden die ergernis of verlegenheid zou kunnen veroorzaken bij een andere speler of het genoegen van het spel zou kunnen verstoren.

3. Een speler behoort steeds op dezelfde, correcte wijze te bieden en te spelen. 

B. Fatsoen
Uit oogpunt van fatsoen behoort een speler niet:

1. onvoldoende aandacht aan het spel te besteden;

2. ongevraagd commentaar te leveren tijdens het bieden en spelen;

3. een kaart klaar te houden voordat hij aan de beurt is;

4. het spelen onnodig te rekken (door bijvoorbeeld door te spelen terwijl hij weet dat alle slagen zeker voor hem zijn) met het oogmerk een tegenstander van zijn stuk te brengen;

5. de wedstrijdleider te ontbieden en hem toe te spreken op een voor deze of voor de andere spelers onhoffelijke wijze.


Hieruit stellen wij vast dat het in de hand nemen van een kaart voordat je aan de beurt bent onfatsoenlijk is. Dat is op zich al een overtreding want volgens artikel 74A is een hoffelijke houding verplicht.

Als een speler na deze overtreding dan ook nog die kaart gaat verwisselen op het moment dat hij wél aan de beurt is, maakt dat de zaak nog ernstiger. Daarmee wordt namelijk gemakkelijk de suggestie gewekt dat het voor die speler niet uitmaakt welke kaart vóór hem wordt gespeeld, terwijl daar toch sprake van is. Ondanks de mogelijk zeer positieve bedoelingen zal dat snel overkomen als een bewuste poging tot misleiding. 

Dat is de reden dat de arbiter snel tot een arbitrale score kan besluiten als de verwisseling de score mogelijk heeft beïnvloed. Maar ook zonder verwisseling is zo’n speler dus volgens de letter van de wet onfatsoenlijk bezig. 

Siger: verder levert het weer terug stoppen van een kaart ongeoorloofde informatie op. Als hij in de gespeelde kleur een kaart speelt, heeft hij waarschijnlijk meer dan één kaart in die kleur. Als hij een andere kleur verwachtte, wordt het weer een ander verhaal. Voor de goede orde: de spelregels zeggen nergens dat de kaart die iemand in de hand heeft, ook daadwerkelijk gespeeld moet worden. Kijk artikel 46 van de spelregels maar eens na. 

Kortom: NIET doen. Als een speler dit doet, zou de arbiter moeten uitleggen waarom dit (het vast klaarhouden van een kaart) niet mag. Als iemand dat dan toch blijft doen, is de tijd rijp voor een procedurele straf van een kwart top per keer dat die speler dit doet. 

Omgaan met arbitragezaken in een non-arbitercultuur
	Eigenlijk geen arbitragevraag deze keer, maar wel een die mij bezig houdt.
Ik speel op maandagen in een club, waar arbitrage vragen eigenlijk niet aan de orde is. De belangrijkste reden voor arbitrage is om te helpen bij een correctie op de bridgemate-invoer. Hooguit daarnaast eens een verzaking
 

Omdat veel spelers (waaronder ik) ook op een andere vereniging spelen, waar wat strakker met de regels wordt omgegaan en om arbitrage wordt gevraagd, geef ik soms aan, dat bepaalde biedingen wel eens onderwerp van beoordeling door een arbiter kunnen zijn.
 

Mijn vraag is nu: "(hoe) ga je dat aan de betreffende speler uitleggen zonder afbreuk te doen aan de "ongeschreven wet" van de club (geen arbitrage vragen).
 

Ik licht dat toe aan de hand van een voorbeeld.
Na tweemaal ‘Pas’ open ik in de derde hand met een preëmptieve 3(.
Mijn linkertegenstander denkt zeer lang na (meerdere minuten) en past uiteindelijk. Ook mijn partner past, waarna mijn rechtertegenstander met 3( in de baan komt, waarna zijn partner (de lange denker) grif 4( biedt (zonder aarzeling).
 

Dit contract wordt eenvoudig gemaakt, ook door de andere paren.
De lange denker bleek een hand met 20 punten te hebben en mijn RT
een 9-punter met (AHxxxx en een singleton ruiten.
 

Toen ik na het spelen de hand van mijn rechtertegenstander mocht bekijken kreeg ik toch wel enigszins de indruk, dat zijn bieden (mede) was ingegeven door het lange denken van zijn partner. Toen ik dat voorzichtig te berde bracht, was de reactie: "Mijn partner denkt altijd lang na."
Het 4(-bod in antwoord op 3(, wat al zowat eerder lag dan mijn Pas was daarmee in tegenspraak (maar dat heb ik maar gelaten voor wat het was).
 

Toen ik (nog steeds voorzichtig) aangaf, dat in menige club de arbiter zich zou uitspreken of dat 3(-bod wel kon (dat was wel erg safe na de lange pauze), werd mij aangegeven dat de Pas van mijn partner
suggereerde dat zij niet of nauwelijks punten had.
 

Kijk en dan kom je in de discussie of mijn partner met haar Pas 0 punten heeft, 10 punten kan hebben, of iets anders. Ik heb de stelling van "nauwelijks punten bij mijn partner" genuanceerd, waarop mijn partner (in haar volmaakte onschuld) meldde dat zij inderdaad nul punten in handen had.
Ik heb er het zwijgen maar verder toe gedaan, hoewel ik nog steeds van mening ben, dat mijn partner voor haar pas best een punt of 10 (maar niet of nauwelijks slagen) kan hebben.
 

Ik reken op enkele wijze woorden van jou over het vraagstuk, of en zo ja hoe, je dit aankaart.


Antwoord

Ik begin met het geven van een compliment. Op een club waar het vragen om arbitrage wordt beschouwd als noodzakelijk kwaad (zoals een probleem met de bridgemate waardoor hulp van de arbiter noodzakelijk is om verder te kunnen) is het een grote prestatie om een vermeende onregelmatigheid te noemen zónder emotionele explosie!

Dan het omgaan met vermeende onregelmatigheden waarvan de roep om arbitrage wordt beschouwd als een inbreuk op de gezelligheid.

Allereerst kan het geen kwaad om deze algemene ‘gedachte’ te bespreken met het bestuur. Ik denk dan aan een bestuursvergadering waarop je alleen bij dat agendapunt aanwezig bent om een pleidooi te houden voor een volwassener instelling.

Blijft het bestuur onregelmatigheden beschermen, dan zou ik óf opstappen, óf mijn acceptatiegrens aanpassen. Het laatste wat ik wil is namelijk regelmatig irritatie onderdrukken. 
Reacties op de vorige Bridge Training
1( op een 3-kaart niet alerteerplichtig?

	N.a.v. de vraag over het al of niet alerteren van een 1(- of 1(-opening op een driekaart: er is nog een formele reden, anders dan de Alerteerregeling, waarom dit niet nodig is, uiteraard met inachtneming van de hoofdregel. Het is namelijk geen conventioneel bod. Het spelregelboekje begint met een lijst van definities en daarin staat bij ‘Conventie’: 

“Een bieding die, overeenkomstig een tussen de partners gemaakte afspraak … geen honneur-sterkte of lengte (drie kaarten of meer) in de genoemde speelsoort aangeeft”. 

Een bod gedaan op een driekaart is dus geen conventioneel bod en daarom niet alerteerbaar.


Antwoord

Joost heeft gelijk. Probleem van de 1(-opening op een 3-kaart is, dat deze veel minder wordt toegepast dan de 1(-opening met een mogelijk klaverentrio. Veel tegenstanders rekenen daardoor op minstens een 4-kaart. En áls ze door die verwachting zelf een gezond ruitencontract missen, leidt dat snel tot een vervelend gevoel. Daar komt bij dat een vraag naar de lengte van de ruitenkleur, of zelfs een blik op de systeemkaart meteen ná de 1(-opening, als snel riekt naar een vorm van OI.
Mijn advies is daarom om een 1(-opening vanaf een 3-kaart in ieder geval te melden voor aanvang van elke nieuwe ronde.

‘Ze in het juiste contract doubleren’
	Een vraagje voor jou over spel 1 voor de meer ervarenen. 

Je adviseert 4( te doubleren. 

Mijn inschatting is dat de tegenstanders te weinig punten hebben om 3SA te halen (aangezien mijn partner doubleert), dus hun enige hoop is om een mooie fit te vinden. 4( is niet goed, dat zal down gaan. Als ik dat doubleer, is er grote kans dat West of Oost de enige andere optie benut: 4(. Aangezien ik een singleton heb, is er gerede kans dat ze daar een fit in hebben... En misschien halen ze het ook nog (een manche...)! Als ik pas, gaan ze in 4( een paar slagen down, ongedoubleerd, maar ze zijn wel kwetsbaar... Daarom twijfel ik sterk of ik toch niet beter kan passen. 

 

(Dat heet: "Ze in het juiste contract doubleren")

Wat is jouw mening hierover?


Eerst het betreffende spel:

	Spel 1  De beste actie

Zuid gever / Allen kwetsbaar

West
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Zuidhand
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Doublet!!
( A V 10 9 8 4 2
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Voor welke bieding kies je met deze zuidhand in jouw tweede beurt?

Nadat je je kracht en verdeling vrij precies hebt verteld, ben je in de regel uitgeboden. Ook in bridge wordt het herhalen van hetzelfde verhaal snel vervelend. ( Maar… Nu partner noord tegenover jouw zwakke hand 3SA durft te doubleren, moet partner toch wel wat in huis hebben. Wat partner niet kan weten is dat jij de ruitens leuk tegen hebt. Vanwege dit bezit mag je de door partner geopende schiettent open houden. Had oost klaveren geboden, dan had je gepast en afgewacht wat noord zou doen.


Antwoord

Ik ben het helemaal met jou eens om vóór het plaatsen van een doublet kritisch na te gaan of je daarmee de tegenpartij niet naar een voor hen veel aantrekkelijkere contract helpt. 

Na deze kritische blik denk ik dat je toch met een redelijk gerust hart het doubletkaartje kunt pakken. Partner noord ziet meer heil in het gedoubleerd tegenspelen van 3SA dan in het uitbieden van 4(. Als dan oost vlucht naar een ruitencontract, moet dat wel duiden op minstens een 6-kaart ruiten. Dan blijven er voor partner en west maximaal drie ruitens over. Als we daarbij wests 3SA beschouwen, zal dat toch niet met een renonce ruiten zijn en moet partner noord dus wel flink voorzien zijn van de zwarte kleuren. Als die aanname klopt heeft partner een probleem als het 4(-bod ongedoubleerd naar hem doorloopt. Om die reden acht ik het doublet verantwoord, uiteraard wel met de aantekeningen dat niets zeker is in ons leven! ( 
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